Історико-правовий аналіз ст. 56 кримінального кодексу УРСР 1960 року.

Автор(и)

  • O. V. Martyniuk м. Вінниця

Анотація

Реформування національної правової системи, що було розпочато майже три десятиліття тому, продовжується і нині. Однак, і досі актуальною залишається проблема розвитку правозахисної діяльності і правозахисного руху. Наша держава визначила власні пріоритети своєї діяльності, найголовнішим з яких є утвердження і забезпечення прав і свобод людини. Так, у ст. 3 Конституції України зазначається, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність, а утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Так, за твердженням професора М. І. Козюбри, досі в суспільній правовій свідомості не подолані уявлення про те, що права людини є наслідком встановлених державою норм законів та інших нормативних актів (об’єктивного права), а не навпаки – права людини детермінують (визначають) зміст таких норм (об’єктивного права), є необхідним, невід’ємним і неминучим його компонентом. Інакше кажучи, об’єктивне право немислиме без прав людини, як і права людини (суб’єктивні, юридичні) неможливі без і поза правом. Це явища однієї сутності.

Посилання

Конституція України від 28 червня 1996 р. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

Богомолець О. З Україною в серці … Українська Правда. 2017. 28 квітня. URL: http: // http://blogs.pravda.com.ua/authors/bogomolec/5902fe36224bf/

Дисидентський рух в Україні. URL: http://archive.khpg.org/index.php?id=1162803885

Загальна теорія права: Підручник / За заг. ред. М. І. Козюбри. К.: Ваіте, 2015. 392 с.

Мартинюк О. В. Історико-правовий аналіз ст. 62 Кримінального кодексу УРСР 1960 року. Мислити з Олексою Тихим : збірник наукових праць / Редкол.: Р. Гринюк (відп. ред.) та ін.). Вінниця–Дружківка : ДонНУ імені Василя Стуса, 2017. С. 31–36.

Уголовный кодекс Украинской ССР. Научно-практический комментарий. К.: Издательство политической литературы Украины, 1978. – 684 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Василь Стус і дисидентський рух: історичний, політичний та правовий виміри