Релігійні погляди Василя Стуса.

Автор(и)

  • O. S. Bezverkhyi м. Вінниця
  • T. P. Pirus м. Вінниця

Анотація

В сучасній українській науковій літературі досі нерозв’язаною залишається проблема релігійного світогляду Василя Стуса, яка викликає суперечки дослідників. Релігійні образи, безпосередньо втілені в поезії Василя Стуса, мають динаміку в часі, і ця динаміка продовжувалася в той період ув’язнення, протягом якого багато написаних ним поезій вилучалися та знищувалися тюремною адміністрацією. Проблема означення релігійної складової світогляду Василя Стуса в науковій літературі не розв’язана і має високий рівень актуальності з огляду на масштаби його особистості та її значення для української культури й української духовності.

Метою статті є висвітлення релігійного світогляду видатного українського поета, громадського діяча та політв’язня Василя Стуса, а також подолання помилкових інтерпретацій його релігійних поглядів. Досліджуючи останні, ми брали за основу його власні заяви про релігійну ідентичність, свідчення співкамерників про релігійну приналежність В. Стуса та зміст його поезій з урахуванням розвитку світогляду поета в часі.

Посилання

Зборовська Н. Василь Стус і сакраментальність : масон чи християнин? Кур’єр Кривбасу. 2009. № 230–231. С. 311–324.

Криловець Р. Філософська поезія Василя Стуса (на матеріалі збірок «Веселий цвинтар» і «Палімпсести»). Молода нація. 2006. № 1 (38). С. 163−177.

Маринчак В. Християнський модус буття в ліриці Василя Стуса. Наша віра. 2010. № 8. С. 4–5.

Нецензурний Стус. Книга у 2-х частинах. Частина 2 / Упорядкування Богдана Підгірного. Тернопіль: Підручники і посібники, 2003. 320 с.

Руда О. Духовний простір художнього світу збірки Василя Стуса «Веселий цвинтар»: спроба християнського прочитання поезії «В мені уже народжується Бог...» Актуальні проблеми української літератури і фольклору. 2014. № 21–22. С. 122–134.

Стус В. Вікна в позапростір: Вірші, статті, листи, щоденник, записи / Мал. О. М. Заливахи; Худож оформл. А. О. Ливня; Передм. Ю. В. Покальчука і Д. В. Стуса; Післямова М. Г. Жулинського. К.: «Веселка», 1992. 262 с.

Стус В. Твори: Поетичні твори, що не ввійшли до збірок (1958–1971). У 4-х томах, 6-ти книгах; том 1; книга 2. Львів: Видавнича Спілка «Просвіта», 1994. 304 с.

Яструбецька Г. І. Поезія В. Стуса: образно-понятійний континуум. Волинь філологічна: текст і контекст. Портрет кафедри української літератури у часі : зб. наук. пр. / упоряд. І. М. Констанкевич. Луцьк : Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012. № 13. С. 224–233.

Яструбецька Г. І. Тезаурус В. Стуса крізь призму містичного. Наукові записки. Серія «Філологічна». Острог: Видавництво національного університету «Острозька академія», 2011. Вип. 21 С. 374–384.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Василь Стус і дисидентський рух: історичний, політичний та правовий виміри