Дисиденство як політичний протест.

Автор(и)

  • O. M. Chaltseva м. Вінниця

Анотація

В сучасній політичній системі України, яка знаходиться в стані трансформації, сформувалася соціально і тематично різноманітна протестна практика участі громадянського суспільства у публічному просторі, яка стала одним з основних і регулярних способів його впливу на владу.

Протестні рухи в політичній історії України мають свою довготривалу традицію і національну специфіку. Кожен з етапів протестної боротьби народу містить свої особливості, політичні наслідки, ідеологічне наповнення, форми діяльності, опозиційних лідерів. Одним з таких етапів радянського періоду постає український дисидентський рух другої половини 1950–1980-х рр.

Тема дисидентства з політичних міркувань є вельми актуальною і перебуває у центрі уваги сучасних дослідників, які відносяться до історичних, політичних, філософських наук: Л. Богораза, О. Даніеля, Ю. Зайцева, Г. Касьянова, А. Русначенко, Ю. Курносова та ін. Незважаючи на вже існуючі інтерпретації цього політичного феномену в науковій літературі, слід зазначити, що цілий ряд питань методологічного характеру в історії дисидентського руху як форми політичного протесту в Україні і по сьогодні залишаються нез’ясованими і не розкритими та потребують свого сучасного осмислення і вивчення.

Посилання

Богораз Л., Даниэль А. В поисках несуществующей науки / Диссидентство как историческая проблема. Проблемы Восточной Европы. 1993. № 37–38. С. 144–145.

Зайцев Ю.Д. Дисиденти і опозиційний рух 60–80-х рр. Сторінки історії України: ХХ століття: посібник для вчителя / за ред. С. В. Кульчицького. К.: Освіта, 1992. 333 с. С. 195–235.

Касьянов Г. Незгодні: Українська інтелігенція в русі опору 1960–80-х рр. К.: Либідь, 1995. 224 с.

Русначенко А. М. Національно-визвольний рух в Україні: Середина 1950-х – початок 1990-х рр. К.: В-во ім. О. Теліги, 1998. 720 с.

Курносов Ю.О. Інакомислення в Україні (60-ті перша половина 80-х рр. ХХ ст.). – перша половина 80-х рр. ХХ ст.). К.: Ін-т історії України, 1994. 221 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Василь Стус і дисидентський рух: історичний, політичний та правовий виміри