Польський антикомуністичний рух у творчості Василя Стуса.

Автор(и)

  • Yu. V. Okunovska м. Вінниця

Анотація

Видатний український письменник поет Василь Семенович Стус ввійшов в історію не лише як патріот України, а й як великий поборник всього комуністичного режиму. Особливу увагу та зацікавленість викликав у нього польський антикомуністичний рух, пов’язаний з виникненням та діяльністю незалежної профспілкової організації «Солідарність». Вперше політичною ситуацією Польщі поет захопився ще наприкінці 1970-х р. Цей період не є випадковим, оскільки саме тоді в Україні формується дисидентський рух. На той час В. Стус уже не має права писати та публікуватися, а його друзі ретельно перевіряються співробітниками КДБ. Через відкриті листи на захист В. Чорновола та І. Дзюби Василь Семенович у 1972 р. попадає під хвилю арештів. Протягом багатьох місяців розслідування він поводився безкомпромісно. У вересні 1972 р. був ухвалений вирок: п’ять років таборів та три роки вигнання. У лютому 1973 р. його відправили в трудовий табір в Барашево (Мордовія), звідки в серпні 1976 р. перевели до табору в Озерне.

Посилання

Berdychowska B. Wasyl Stus-poeta w totalitarnym świecie, ukrainistyka. URL: http://rrsp 14.republika.pl/bogumila-berdychowska-wasyl-stus-poeta-w.shtml

Кралюк П. Василь Стус як європеєць. URL: https://day.kyiv.ua/uk/article/ukrayinaincognita/vasil-stus-yak-ievropeiec

Польський шлях до свободи. URL: http://www.polinst.kyiv.ua/news/16.html

Сподарик Г. Василь Стус (1938–1985) поет-шістдесятник, дисидент, правозахисник. URL: http://www.naszeslowo.pl

Стус В. Повісті та оповідання; Незакінчені твори; Сценарії; Літературна критика; Заяви, публіцистичні листи та звернення; З таборового зошита. Твори: У 6 т., 9 кн. Т. 4.: Ред. кол.: С. Гальченко та ін.; Підгот. тексти, упоряд. та склали прим.: М. Гончарук, С. Гальченко. Львів: Просвіта, 1994. 543 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Василь Стус і дисидентський рух: історичний, політичний та правовий виміри